UUTISET

Albatrossi_Albatrossen_2-3_2020

Albatrossi_Albatrossen_2-3_2020

Maailma piirtyy kartalle– teos julkaistiin syksyllä 2017 saksaksi nimellä ”Die Welt in Karten”. Radiokanava Deutschlandfunk Kultur julkaisi kirjaa käsittelevän ohjelman otsikolla ”Eine aufregende Weltreise” eli ”Innostava maailmanmatka”. Ohjelmassa kehutaan teosta intohimolla ja huolellisesti kootuksi kirjaksi, joka auttaa hahmottamaan, miten eurooppalainen maailmankuva on syntynyt ja näkyy maailmankartoilla keskiajalta modernin ajan kynnykselle.

https://www.deutschlandfunkkultur.de/marjo-t-nurminen-die-welt-in-karten-eine-aufregende.1270.de.html?dram:article_id=402692

Порядок слов. Николай Александров представляет пять книг нон-фикшн

Историческая энциклопедия, альбом искусства нон-конформистов, взгляд астрофизика на сотворение мира, увлекательная химия и географические карты

 

Marjo T. Nurmisen teos Maailma piirtyy kartalle julkaistiin venäjäksi syksyllä 2017. Kirjaa esiteltiin tuoreeltaan TV-ohjelmassa ”Sanojen järjestys” (venäjäksi ”Порядок слов»), joka käsittelee tietokirjallisuutta. Tunnettu venäläinen kirjallisuuskriitikko Nikolai Alexandrov on valinnut ohjelmaan viisi mielestään parasta tänä syksynä julkaistua tietokirjaa. Yksi niistä on Marjo T. Nurmisen kirja ”Mir na karte”. Kirjan esittely alkaa  noin 15.45 min.

Nikolai Alexandrov aloittaa: ”Paulsen kustantamo on julkistanut uuden, loistavan kirjan ”Mir na karte”. Kirjailija Marjo Nurminen on kirjoittanut aivan fantastinen teoksen, jossa ammattimaisesti ja kiinnostavalla tavalla kerrotaan maantieteellisten karttojen kehityksestä (…)  Joka omistaa maailmankarttoja, omistaa maailman.(…) Kirja on aina paras lahja joka juhlatilaisuuteen, mutta Marjon kirja on itsessään juhla”.

Onnea! Marjo T. Nurminen ja Juha Nurminen vastaanottivat Fordham-palkinnon Lontoon Royal Geographical Societyssa | John Nurmisen Säätiö

Tämän vuoden toukokuussa säätiö sai kertoa todellisen kartografian jymyuutisen, kun kunnianarvoisa Lontoon Royal Geographical Society (Kuninkaallinen maantieteellinen seura) myönsi Marjo T. Nurmiselle ja Juha Nurmiselle Fordham Award -pal­kinnon pariskunnan yhteisestä karttojen kulttuurihistoriaan liittyvästä tutkimus-ja kirjoitustyöstä. Seuran johtaja Rita Gardner luovutti palkinnon Royal Geographical Societyssä (RGS) 13.10. järjestetyssä juhlatilaisuudessa.

Tietokirjat julkaistuimpia kirjoja

Tämän vuotista Tieto-Finlandia-palkintoa tavoittelee kuusi teosta, joista peräti neljä on historiallisia teoksia. Voittajan valitsee toimittaja Arto Nyberg ja se julkistetaan 26. marraskuuta. Tietokirjat ovat suomen julkaistuimpia kirjoja. Vuosittain niitä julkaistaan vuosittain noin 6700 eli 80 prosenttia julkaistavista kirjoista. Tietokirja voi Suomessa olosuhteisiin nähden hyvin.

Sukupuoliroolit rikki, historia uusiksi

Marjo T. Nurmisen Tieto-Finlandialla palkittu teos vie huikealle aikamatkalle, joka auttaa ymmärtämään miten tieto, valta ja sukupuoli ovat kytkeytyneet toisiinsa tuhansien vuosien ajan. Naisten opintielle ovat asettuneet poikkiteloin milloin kirkko, milloin moraalikäsitykset, milloin äiti tai aviomies. Oppineet naiset on leimattu naurettaviksi hupsuiksi, noidiksi ja sukupuolirooleja loukkaaviksi kummajaisiksi.

Humanistinen tiedekunta – Helsingin yliopisto

Marjo Nurmiselle oli aina selvää, että hän valmistuu maisteriksi jostain humanistisesta aineesta. Kiinnostuksen kohteita oli toki muitakin. Ylioppilaaksi helsinkiläistyttö kirjoitti vuonna 1986, jonka jälkeinen vuosi kului Vapaassa taidekoulussa. Ennen yliopistoon hakeutumistaan hän vietti vielä vuoden suomalaisperheen au pairina Japanissa. ”Oleskelulupaa varten oli käytävä japanin kielen ja kulttuurin tunneilla kahdesti viikossa,”, Marjo muistelee.

Jakso 1: Kristilliset mappa mundit ja merenkulkijoiden portolaanikartat | Maailmankartan historiaa

Osa 1/3: Miten eurooppalaiset ovat hahmottaneet maailmaa karttojen kautta?

No Title

No Description

Tieto-Finlandian saa Marjo T. Nurmisen Tiedon tyttäret

Tämänvuotisen Tieto-Finlandia-palkinnon on saanut Marjo T. Nurmisen teos Tiedon tyttäret. Tieto-Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se annetaan ansiokkaalle suomalaiselle tieto- tai oppikirjalle.

Marjo T. Nurminen seikkaili eurooppalaisilla maailmankartoilla

Vanhat kartat kertovat paljon oman aikansa tieteestä, uskonnosta, kaupasta ja valtapolitiikasta. Monet niistä ovat myös taideteoksia. Tietokirjailija Marjo T. Nurminen on päättänyt viiden vuoden seikkailunsa vanhojen eurooppalaisten maailmankarttojen parissa. Projektin tuloksena pöydällä lepää upeasti kuvitettu tietojärkäle Maailma piirtyy kartalle – Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa.

Ota yhteyttä

15 + 14 =

Share This